Skip to content

Warmteverliesberekening

Het principe is bekend: hoe beter je isoleert, hoe minder energieverlies je ervaart. Maar hoe kun je dit energieverlies, vooral in de vorm van warmteverlies, bepalen voordat de werkzaamheden zijn begonnen?

Voor dit doel voert DND EXAQT een warmteverliesberekening uit. Dit berekeningsproces stelt je in staat om inzicht te krijgen in het te verwachten warmteverlies en biedt waardevolle informatie voorafgaand aan de start van de werkzaamheden.

nadine-marfurt-XPy3ZRkfoYo-unsplash
immo-wegmann-2nsQWyPU6tw-unsplash

warmteverliesberekening Waarvoor dient een warmteverliesberekening?

Het warmteverlies, ook wel bekend als warmtebelasting, van een gebouw omvat verschillende theoretische aspecten:

1. Transmissieverlies: verlies van warmte via muren, daken, vloeren en ramen van het gebouw.

2. Warmteverlies via koude bouwknopen: verlies van warmte op punten waar de isolatie onderbroken is, zoals bij hoeken of overgangen tussen verschillende bouwelementen.

3. Verlies van warmte via in- en exfiltratie door kieren en spleten (luchtdichtheid): verlies van warmte door ongewenste luchtlekkage in en uit het gebouw.

4. Ventilatieverliezen: warmte gaat verloren door de opwarming van de ventilatielucht die wordt ingebracht in het gebouw.

5. Opwarmingstijd van de installatie: de tijd die nodig is om de verwarmingsinstallatie op de gewenste temperatuur te brengen.

Op basis van deze benadering wordt de dimensionering van de verwarmingsinstallatie bepaald. Dit omvat het vaststellen van de benodigde grootte en capaciteit van de ketel, warmtepomp of andere soorten warmteopwekkers, het bepalen van buffervaten, het kiezen van het juiste type en formaat radiatoren, het plannen van de afstand van leidingen voor vloerverwarming, en het vaststellen van de benodigde stooktemperatuur.

Warmteverliesberekening Invloed van fout gedimensioneerde installaties?

Een verwarmingsinstallatie kan tegenwoordig zowel over- als ondergedimensioneerd zijn voor een bepaalde ruimte of gebouw. Bij onderdimensionering is er onvoldoende verwarmingsvermogen aanwezig, wat kan leiden tot klachten over koude en tocht in de betreffende ruimte of het gebouw.

Ongeveer tien jaar geleden was overdimensionering een veelgebruikte praktijk om te voorkomen dat de installatie tijdens de winterperiode niet voldoende verwarmingsvermogen kon leveren. Echter, in moderne, goed geïsoleerde gebouwen is deze aanpak niet langer nodig. Sterker nog, overdimensionering kan leiden tot problemen.

Bij overdimensionering zal de verwarmingsinstallatie vaak aan- en uitschakelen (pendelgedrag), wat de levensduur van de pomp en de ketel verkort en meer onderhoud vereist. Bovendien zal de ketel onnodig gas blijven verbruiken om aan het overbodige maximale vermogen te voldoen.

Overdimensionering kan dus leiden tot een hoger energieverbruik en een kortere levensduur van jouw verwarmingsinstallatie. Een correcte dimensionering van alle onderdelen, zoals de ketel, warmtepomp en andere componenten, is essentieel voor een efficiënte en duurzame werking van moderne verwarmingssystemen.

Klaar om te starten?

Aarzel niet en contacteer ons voor een vrijblijvende offerte of een kennismakingsgesprek.

NL