Luchtdichtheidsmeting
Een luchtdichtheidstest van een gebouw, ook bekend als een blowerdoortest of infiltrometrietest, is een procedure om de luchtdichtheid van de gebouwschil te evalueren. Dit wordt bereikt door het meten van de luchtdebieten die door het gebouw gaan en het detecteren van eventuele lekken.
Deze manier biedt een diepgaand inzicht in de uitvoering van de test en biedt methodes om luchtlekken te identificeren.
Luchtdichtheidsmeting Wist je dat?
Maar liefst 15% van de warmte in je woning gaat verloren door tochtgaten en kieren. Deze ontsnappende warmte of koude die je huis binnendringt, resulteert in een verhoogd energieverbruik. Dit leidt op zijn beurt tot een hogere energierekening. Luchtlekken in een woning kunnen ook condensatieproblemen in de gebouwstructuur veroorzaken.
Zoals je ziet, ontstaat er een kettingreactie die je kunt vermijden door luchtdicht te bouwen. Maar hoe weet je of jouw woning luchtdicht is? Met behulp van een blowerdoortest kun je de luchtdichtheid van een gebouw meten. Wij bieden enkele tips om deze meting succesvol te doorstaan.
Wat is blowerdoor?
Met behulp van een blowerdoor of luchtdichtheidstest kunnen de kleinste gaten en spleten worden opgespoord waarlangs lucht ontsnapt. Tijdens deze test wordt er lucht in en uit de woning geblazen door een ventilator. De meting tijdens de test registreert hoeveel lucht uit de woning ontsnapt of naar binnen komt.
Het resultaat van deze metingen wordt uitgedrukt in een V50-waarde, gemeten in kubieke meters per uur (m3/h). Hoe lager deze waarde, des te beter de luchtdichtheid van het gebouw.
Wanneer wordt een blowerdoortest uitgevoerd?
Een blowerdoortest is niet alleen waardevol voor het detecteren van luchtlekken, maar ook voor het aantonen van de luchtdichtheid bij EPC-bepalingen of EPB-verslaggeving.
In de hedendaagse context is een laag E-peil essentieel. Door een doeltreffende luchtdichting kan al snel een verbetering van 10 energiepunten worden bereikt.
Luchtdichtheidsmeting Hoe zorg je voor een luchtdichte woning?
Tip 1: Luchtdichte isolatie van dak en zolder
De grootste warmteverliezen treden vaak op via het dak. Daarom is het essentieel om het dak en de zolder optimaal te isoleren. Door gebruik te maken van isolatiemateriaal en een damp- en luchtscherm wordt de luchtdichtheid van het dak verzekerd. Alle naden, dakdoorvoeren en aansluitingen worden zorgvuldig afgedicht met tape of dichtingsmastiek.
Tip 2: Realiseer luchtdichte ramen en deuren
Tocht vindt vaak zijn weg via de aansluiting van ramen en deuren. Tussen het raam en de muur kunnen verborgen naden en kieren ontstaan. Om deze luchtdicht te maken, wordt gebruik gemaakt van flexibel isolatieschuim in combinatie met tochtstrips, vloeibare coatings of inpleisterbare aansluitbanden.
Tip 3: Afdichten van doorboringen
Luchtlekken worden vaak veroorzaakt door doorvoeren in de woning, zoals openingen voor leidingen, muurdoorvoeren voor elektriciteitskabels of inbouwschakelaars en stopcontacten. Deze openingen worden afgedicht met gespoten isolatieschuim of een luchtdichte coating. Hierdoor ontstaat een luchtdichte barrière die de warmte binnenhoudt en koude tocht van buiten tegenhoudt.
Tip 4: Een gezond binnenklimaat bereiken door balans
Isolatie, ventilatie en luchtdichtheid zijn nauw met elkaar verbonden. Hoe beter de isolatie en luchtdichtheid van je woning zijn, hoe belangrijker het is om goed te ventileren. Adequate ventilatie is cruciaal voor een goede luchtkwaliteit en om condensatie en schimmelvorming te voorkomen. Het vinden van de juiste balans tussen deze drie aspecten is essentieel om een comfortabel en gezond binnenklimaat te creëren.
Klaar om te starten?
Aarzel niet en contacteer ons voor een vrijblijvende offerte of een kennismakingsgesprek.