Skip to content
veiligheid studiebureau

Veiligheidscoördinatie

Veiligheid op de werf is onze hoogste prioriteit!

Vanwege de aard van de werkzaamheden die op een bouwplaats plaatsvinden, kunnen de gevolgen van een ongeval groot en in het ergste geval zelfs fataal zijn. Gelukkig zijn de kosten voor het beveiligen van een bouwplaats aanzienlijk lager dan de kosten die gepaard gaan met een eventueel ongeval.

De aannemer draagt de verantwoordelijkheid voor het treffen van de juiste veiligheidsmaatregelen, terwijl de bouwheer verantwoordelijk is voor het aanstellen van een veiligheidscoördinator.

Onze erkende veiligheidscoördinatoren fungeren als aanspreekpunt gedurende de werkzaamheden. Ze ondersteunen jou om de projecten succesvol en bovenal veilig te voltooien.

VEILIGHEID Veelgestelde vragen

De veiligheidscoördinator heeft als taak om het risico in te dijken dat ontstaat door de samenwerking van diverse aannemers. Daarom is het essentieel om iemand met ervaring en professionele kennis in te schakelen.

De keuze van wie deze rol op zich neemt, hangt af van de fase van het bouwproces en de aard van de werkzaamheden. Het is mogelijk dat dezelfde persoon de coördinatieopdracht tijdens zowel de ontwerpfase als de uitvoering van de werken vervult.

businessmans-hand-holding-question-mark-person-asking-answer-help-support-flat-vector-illustration-faq-interrogation-difficulty-concept-banner-website-design-landing-web-page_74855-24358

Wanneer moet u een veiligheidscoördinator aanstellen?

Wanneer bouwwerken worden uitgevoerd door twee of meer aannemers, is veiligheidscoördinatie vereist. 

Deze verplichting geldt zowel voor bedrijven als particulieren, ongeacht de aard, omvang, oppervlakte, risicograad of kostprijs van de bouwwerken. Veiligheidscoördinatie is verplicht vanaf de ontwerpfase tot en met de uitvoering van de bouwwerken zelf.

Wie stelt de veiligheidscoördinator aan?

Dit is afhankelijk van de omvang van je bouwwerk:

Indien de totale oppervlakte van de bouwwerken kleiner is dan      500 m², wordt de veiligheidscoördinator aangesteld door de architect.

Als er geen architect nodig is, dan wordt de veiligheidscoördinator aangesteld door de hoofdaannemer of de eerste aannemer die een contract met de opdrachtgever sluit.

Indien de bouwwerken een oppervlakte van 500 m² of meer beslaan, is het de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever om de veiligheidscoördinator aan te stellen.

Veiligheid Wat zijn de taken van de veiligheidscoördinator?

  • Tijdens zowel de ontwerpfase als de uitvoering van de werken: De veiligheidscoördinator verstrekt advies over de vereiste maatregelen om de werkzaamheden veilig en gezond uit te voeren.
  • Bij de ontwerpfase: De veiligheidscoördinator stelt een veiligheids- en gezondheidsplan op, en initieert tevens een coördinatiedagboek en een postinterventiedossier.
  • Tijdens de uitvoering van de werken: De veiligheidscoördinator bezoekt de werf regelmatig. Bij aanvang van nieuwe werkfasen of specifieke risicovolle taken is hij aanwezig. Indien vereist, woont hij ook werfvergaderingen bij. Gedurende deze fase onderhoudt de veiligheidscoördinator nauwgezet het coördinatiedagboek en past hij aan waar nodig.
  • Na afronding van de werken: De veiligheidscoördinator verstrekt het postinterventiedossier (PID) van de bouwwerken. Hierin zijn tevens alle benodigde preventiemaatregelen opgenomen voor latere onderhouds- of herstellingswerkzaamheden.
  • Zorg ervoor dat je het postinterventiedossier goed bewaart. In het geval van toekomstige werkzaamheden dien je het PID te kunnen voorleggen aan de veiligheidscoördinator of aan de aannemer. Bij verkoop of schenking van het pand ben je verplicht het volledige PID over te dragen aan de nieuwe eigenaar.

Klaar om te starten?

Aarzel niet en contacteer ons voor een vrijblijvende offerte of een kennismakingsgesprek.

FR